20.8.2007

Teorioita lueskelemassa

Teorioita on tullut pohdiskeltua viime päivinä jonkin verran. Siis niitä sellaisia koko työtä ohjaavia pohjateorioita. Ja jollainen olisi kai syytä olla valittuna omalle tutkimukselle antamassa näkökulmaa asioiden tarkasteluun, ettei tutkimuksesta muodostuisi sillisalaattia.

Perusopinnot TOL:lla olivat hyvin käytännönläheiset ja artikkelien luku aika olematonta paria poikkeusta lukuunottamatta. Teoriat eivät ehtineet tulla kovin tutuiksi. Markkinoinnin opinnoissa lähestymistapa oli paljon enemmän teoriavetoinen, mutta cumun aikana ei vielä kovin syvälle asioihin ehdi päästä. Tuntuu siltä, että teorioiden tuntemisessa on vielä omalla kohdallani selviä puutteita.

Sen vuoksi olenkin tykästynyt ISWorldin Theories used in IS Research -sivuun, jossa on listattuna yleisimpiä tietojärjestelmätieteen alalla käytettyjä teorioita. Jokaisesta teoriasta on annettu mm. selitys, teorian luoja ja alkuperäiset artikkelit, soveltamisen taso (yksilö, ryhmä, yritys, jne.), linkkejä lisätietoon sekä viitteitä teksteihin, jotka soveltavat ko. teoriaa. Voisiko enempää enää toivoa?

Toki ohjaajan tehtävä on pystyä ehdottamaan tutkimukseen soveltuvia teorioita. Mutta ainakin itseni on helpompi hyväksyä ehdotukset tai olla eri mieltä, jos pystyy katsomaan vaihtoehtoja hiukan laajemmin ja näkemään muita mahdollisuuksia.

Ei kommentteja: