16.8.2007

Kummastelua blogeista

Kävin tänään pitkästä aikaa läpi Blogilistan hakemistoja tutkaillen, mitä uutta sinne on ilmaantunut. Listaa selatesin ja tuli tunne, että lähes kaikki väitöskirjaan liittyvät blogit ovat naissukupuolen edustajien tuottamia. Tein pienen empiirisen tutkimuksen ja kävin läpi kaikki 11 (pl. omat blogini) väitöskirja-kategoriassa olevaa blogia tarkistaen kirjoittajien sukupuolen. Naiset olivat selvänä enemmistönä luvuin 9-2, joten ensiaavistus oli oikein suuntainen.

En ole bloggaamiseen itseensä ilmiönä perehtynyt sen vertaa, että tietäisin kumpi sukupuoli yleisesti blogeissa on paremmin edustettuna. Yliopistomaailmassa kuitenkin naiset ovat oman ymmärrykseni mukaan enemmistönä. Otoskoko oli kyllä sen verran pieni, että tästä ei mitään suurta tieteellistä julistusta taida saada aikaiseksi, joten menköön tulos sattuman piikkiin.

Toinen kysymys, mikä on itse asiassa askarruttanut mieltä jo aiemmin on se, että miksi IT-alan opiskelijoiden blogeja ei ole tullut vastaan. Lääkärinalkujen blogeja on löytynyt useampia ja mediatutkimusta ja taloutta käsitteleviä blogeja on tullut joskus selailtua. Työn puolesta on tottunut, että IT-alan informaatiota on enemmän kuin tarpeeksi verkossa tarjolla. Epäilen, että kyse on siitä, että blogin pitäminen ei ole tekniikkaa, ts. it-alasta kiinnostunut ihminen intoutuu ennemmin väsäämään sivustoa teknisesti kuin tuottamaan sille sisältöä.

--

Professorit ilmeisesti viettävät vielä lomaa tähän aikaan vuodesta. Kumpikaan ohjaajistani ei ole vastannut toissapäivänä lähettämääni viestiin, jossa kyselin sopivaa ajankohtaa puhelinkeskustelulle. Laitoin spostissa tiedon, että hommat eivät ole edenneet suunnitellusti ja aiheen vaihtaminen olisi edessä. Jotenkin sosiaalisesti hankala tilanne kertoa haluavansa aloittaa alusta ja siksi toivoisi saavansa asian käsiteltyä ohjaajien kanssa, mutta näyttää nyt pakostakin se venyvän. Omalta osaltani olen päätöksen tehnyt ja minun opinnoistani ja väitöskirjastani on kysymys, joten sinällään ohjaajien mielipiteillä ei pitäisi olla käytännön valtaa. Toivoisin vain, että ohjaussuhde olisi mahdollisimman toimiva ja sitä ei edistä, että toinen osapuoli pomppii ees takaisin tietämättä, mitä oikeasti tulee tekemään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Unessa.net- sivuston Arki-blogi (http://www.unessa.net/arki) ainakin lienee IT-alan (perus)opiskelijan päivittämä, taisi olla ensimmäinen blogi jota ylipäätään joskus vuonna kivi aloin seurata. Tuota ei kyllä muistaakseni jostain syystä löydy blogi-listalta..

Ph kirjoitti...

Pitääkin käydä vilkaisemassa. Blogilistan välityksellä lähinnä on tullut blogeja etsittyä ja sehän ei tosiaan sisällä läheskään kaikkia blogeja (pitäisi kyllä tietää kun omankin blogin kävijöistä suurin osa saapuu Googlen opastamana). Kiitos vinkistä!