25.8.2007

Knowledge Management vai Decision Support Systems

Uuteen aihealueeseen liittyvää kirjallisuutta on tullut käytyä jonkin verran läpi. Eihän muutamassa viikossa nyt kovin paljon ehdi, mutta pari review-artikkelia lukemalla ja pelkästään artikkeleiden otsikoita selaamalla jo saa jonkinlaisen käsityksen pääasiallisista linjauksista aihealueella.

Oman mielenkiintoni kannalta relevanttia asiaa näyttää löytyvän sekä Decision Support System (DSS) että Knowledge Management (KM) -kirjallisuudesta. Tarjolla olisi siis kaksi hiukan erilaista näkökulmaa, joilla on kuitenkin selviä yhtymäkohtia. DSS oli se, mistä liikkellee lähdin ja mitä aluksi ajattelin teoriakontekstiksi, mutta en ole ihan varma, onko se ihan soveltuva. Päätöksenteontukijärjestelmiin liitetään yleisesti ajatus päätöksestä, jota ollaan tekemässä, kun taas mahdollisessa empiriassa kyse on enemmänkin taustainformaation tarjoamisesta ilman sidosta päätöksentekotilanteeseen (tai sekin saattaa kyllä olla, en ole ihan varma, kun empiriaa ei vielä ole olemassa).

KM sopii teoriataustaksi hyvin, kun pitää tarkastella yleisesti tietämystä ja informaatiota ilman sidoksisuutta tiettyyn tilanteeseen. Hakusanoilla "knowledge management" Google Scholar palauttaa "vain" 209 000 hakutulosta. Ja siitä joukosta pitäisi sitten löytää se oma solu, jota kukaan muu ei ole sattunut tutkimaan (ts. kukaan ei ole nähnyt siinä mitään mieltä, kun tuloksella ei ole mitään merkitystä).

Tämä ongelma ei lähde aukeamaan kuin hakemalla, poimimalla ja lukemalla. Tämä ilta on ollut taas yksi niistä illoista, kun Google Scholar ja Nelli-portaali ovat olleet ahkerassa käytössä. En tiedä, onko kenellekään ollut hyötyä JabRef-jorinoistani aiemmin, mutta itse itseäni selkään taputtelin, kun vanhoja tekstejä selailin. Keväällä vaihtuneen koneen myötä jouduin asentamaan ja konfiguroimaan ohjelmistot alusta alkaen uudelleen. Huomattavasti miellyttävämpi urakka tällä kertaa verrattuna ensimmäisen kerran yritys-erehdys-taktiikkaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tietoaukko on vielä kateissa, niin voit saada siihen hyviä vinkkejä alasi journaleista. Tsekkaa siis mitä tuoreissa julkaisussa on kirjattu jatkotutkimuksen aiheiksi. Itse sain kipinän tutkimusaiheeseeni sitä kautta. Onnea matkaan, tutkimussuunnitelma kannattaakin tehdä huolella!

Ph kirjoitti...

Kateissa on ja taitaa vielä pysyä jonkin aikaa. Ohjaaja suositteli loppuvuoden ihan vain perehtymään kirjallisuuteen eikä kiirehtimään empirian kanssa (mitä taas itse olin toivonut pääseväni keräämään melko pikaisesti). Ihan hyvä neuvo tähän tilanteeseen, kun aihepiiri on vielä laaja ja se oma tarkka kiinnostuksen kohde etsinnässä. Noihin loppuklausaaleihin on tullut kyllä tavallista enemmän kiinnitettyä viime aikoina huomiota, mutta vielä ei ole kolahtanut yksikään ehdotettu jatkotutkimusaihe. Todennäköisesti kun löytyy oikea tutkimushaara artikkeleista, niin samalla rupeavat myös artikkelien jatkotutkimusehdotukset kolisemaan paremmin. Sitä odotellessa...