31.8.2007

KM - Mielenkiintoista, mukavaa ja mukaansa tempaavaa

Knowledge management alkaa pikku hiljaa tempaista mukaansa. Artikkeleita on tullut etsittyä ja luettua ja joitain aihetta käsitteleviä blogejakin löytyi. Välillä tuntuu, että KM:ssä on kyse myös jollain tapaa muoti-ilmiöstä ja loppujen lopuksi on kyse hyvin yksinkertaisista asioista, jotka nyt vain sattuvat saamaan aika paljon huomiota juuri tällä hetkellä.

Paljolti homma tuntuu pyörivän tietynlaisen ajatusmallin ympärillä, jossa yhtenä keskeisenä lähtökohtana on Nonakan ja Takeuchin järkyttävän paljon viitattu malli tietämyksen siirtymisestä hiljaisen tiedon ja eksplisiittesen tiedon välillä. Tai ainakin sellaisen kuvan sain parista kohtuullisen tuoreesta yhteenvedosta. Oikeastaan ainoa hiukan poikkeava tarkastelutapa on tähän mennessä tullut vastaan australialaisten artikkelissa, jossa keskeisenä terminä on Knowledge work. Omaan ajatusmalliin tuo termi jotenkin kolahti sopivasti ja tuntui antavan enemmän näkökulmaa asioihin kuin mitä aiemmin on saanut. Ohjaajalta olin saanut vinkin tuota termiä etsiä, mutta tuon artikkelin etsin käsiini ihan muilla perusteilla ja vasta lukiessa huomasin, että olin "oikeassa" suunnassa.

Mikä on mielenkiintoista knowledge managementissa (btw, kellään kertoa hyvää suomennosta termille?), on että se on hyvin poikkileikkaava perinteisiin tieteenaloihin nähden. Enimmäkseen kyse vaikuttaisi olevan organization sciencesta ja sitä kautta siis taloustieteistä. Toisaalta knowledge on yhtä kuin tietämys eli lähellä tietoa ja sitä kautta tietojenkäsittelytieteen voisi olettaa käsittelevän aihetta. Tietojärjestelmäsidonnaista KM:ia on kyllä tutkittu, mutta minkäänlainen edellytys ei sen oleamassa olo ole.

Eräs ilta tutkimusmahdollisuuksia päässäni pyöritellessä havahduin yhtäkkiä, että eiväthän miettimäni aiheet sisällä lainkaan tietojärjestelmää! Ja muistaakseni kuitenkin TOL:lle jatko-opiskelijaksi olen ilmoittautunut. Aihe vaan tempaa mukaansa ja miettimään jää helposti sitä, minkä itse näkee tärkeäksi. Sisälsi se sitten tietojärjestelmäkytköksiä eli ei. Vaan ehkä se kone pitää jollain tavalla mukaan kytkeä. Epäilen että laitoksella muuten kattovat pahalla.

Näin lopuksi on tunnustettava, että artikkelien lukeminen osaa olla nautittavaa. Uppoutuminen teksteihin ja ajatuksen lentäminen teorioita pyöritellessä on jotain mistä itse nautin paljon. Käytännöllistä musta ei saa tekemälläkään, joten väikkärin väkertäminen on juuri sopivaa puuhastelua mulle.

Ei kommentteja: