15.8.2007

Express Scribe - apua litterointiin

Täällä Kuopiossa riehui eilen ukkonen ja säikäytti koko perheen iskien vain muutaman sadan metrin päähän, kun oltiin kaupungilla autoon lastautumassa. Ja juuri kun olimme lähdössä liikkelle, iski salama ihan muutaman kymmenen metrin päähän niin että koko auto nytkähti iskun voimasta. Tänä aamuna viiden aikaan riehui toinen ukkosmyrsky ja sen jälkeen tässä ei olekaan osannut enää nukkua ja siksi tätä tekstiä nyt väsään.

Loman aikana tuli tutkailtua hieman litterointia, kun eräs tuttu kyseli neuvoja sen tekemiseen. Itse olen litterointia elämäni aikana tehnyt yhden kerran ja silloin käytössä olivat yliopiston litterointilaitteet eli polkimet ja nopeuden säädin. Kovinkaan monelta litterointiavälineistöä tuskin kotoa löytyy, ja itseänikin on mietityttänyt, mikä on helpoin tapa litterointiin ihan kotikonstein.

Nettiä tuli pengottua ja vastaan sattui Express Scribe Transcription Playback Software. Webbisivujen mukaan "Express Scribe is a completely free program", joten ohjelma latautumaan ja asentumaan. Omien kokemusten mukaan litteroinnissa oleellista on kelaamisen helppous ja puhenopeuden säätäminen. Harva meistä on niin nopea kirjoittamaan, että voi normaalia puherytmiä kirjoittaa auki ja nauhoilta löytyy kuitenkin vähemmän selviä kohtia, joita saa muutamaan kertaan kelailla ennen kuin kaikista sanoista saa selvää.

Express Scribe:sta molemmat ominaisuudet löytyvät ja toisin kuin aikoinaan yliopiston laitteissa ääni ei matalene sitä mukaan kun nopeutta pudotetaan, vaan pysyy luonnollisen kuuloisena koko ajan. Kelaamiselle oli tarjolla pikanäppäimet, joiden avulla ees taas hyppiminen vaikutti olevan melko helppoa. Mahdollisia tiedostoformaatteja ohjelma osasi lukuisia. Tuttuni tapauksessa litteroitava aineisto oli videona wmv-formaatissa, jota Express Scribe ei tunnistanut, mutta pieni apuohjelma netistä osasi poimia ääniraidan erilleen ja tallentaa sen wav-tiedostona ja edelleen muuntaa mp3:ksi.

Nyt vain puuttuu, että joskus itse pääsisi siihen vaiheeseen, että litterointitaidot olisivat tarpeen. Väliin tuntuu, että väitöskirjan tekemiseen liittyvät välineet ovat paremmin hallinnassa kuin itse tekeminen. Nörtti mikä nörtti.

Ei kommentteja: