23.10.2007

Ja seuraavaksi lukulistalla filosofiaa

Pitkäaikainen haaveeni on ollut lähteä lukemaan filosofiasta tutkintoa. Siis ihan puhdasta filosofiaa. Filosofian maisterin titteli jo takataskusta löytyy, mutta ei sillä paljon filosofian kanssa ole tekemistä. Haaveeksi tuo tutkinto kyllä jää enkä sitä kovin vakavasti ole missään vaiheessa miettinyt. Lähin paikka filosofian opiskeluun taitaa olla Jyväskylässä ja "Haetaan filosofia" -ilmoituksia on näkynyt melko vähän lehtien työpaikkapalstoilla.

Filosofiassa vain on jotain mikä on aina viehättänyt ja siksi jatko-opintoihin kuuluvat pari filosofian kurssia ovat odotetuimpien joukossa. Tämän päivän ohjelmaan kuuluivat soitto kurssien vetäjälle suoritustapojen selvittämiseksi ja oppimateriaalin hommaaminen eli piipahtaminen kirjastossa. Tavat kurssien suorittamiseen olivat joko kirjatentti tai kaksi esseetä per kirja. Etäopiskelijana valinta vaihtoehtojen välillä oli helppo. Kunnallisesta kirjastolaitoksesta onneksi löytyi Niiniluodon ja Saarisen Nykyajan filosofia ja Raatikaisen Ihmistieteet ja filosofia on sitten varauksen kautta myöhemmin haettavissa.

Filosofian näkyminen tieteessä tuntuu riippuvan hyvin paljon kyseessä olevasta tieteenalasta. Tietojärjestelmätiede on siitä hedelmällinen tieteenala filosofiasta tykkäävälle, että on olemassa useita erilaisia katsantojakantoja, jotka on hyväksytty tieteenalan tavaksi tutkia asioita. Sen vuoksi tieteenfilosofista keskustelua käydään paljon ja siihen itsekin on jonkin verran tullut perehdyttyä.

Väikkärin teon kannalta on kyllä enemmän kuin hyvä, että oppii tietämään metodien ja teorioiden taustoista. Hyvin usein törmää johonkin yleisesti filosofiassa tunnettuun (erotuksena siis tieteenalan sisäisistä käsitteistä) teoriaan tai käsitteeseen kuten esim. Rawls’ Reflective Equilibrium. Ymmärrys tekstin sisällöstä jää vajavaiseksi kun ei saa kunnon otetta keskeisestä ajatusmallista.

Kun kurssin voi suorittaa kahden esseen kirjoittamisella, niin houkutus olisi lukea ainoastaan kirjoittamisen kannalta tarpeelliset osat ja antaa muun olla. Mutta ellei teksti järkyttävän raskasta ole niin ajattelin kyllä teokset kahlata läpi kokonaisuudessaan. Ja tänne sitten tullee palattua kirjoittamaan auki syntyneitä ajatuksia.

Ei kommentteja: