15.10.2007

Can Design Be Research

Opiskeluaikana tuli joskus kaveriporukassa naureskeltua graduille, joissa oli vain tekaistu jokin ohjelma tai sen osa ja siitä sitten saatu gradu aikaiseksi. Yhtään tällaista tutkimusta ei tullut kokonaan luettua, mutta olen vakuuttunut, että esitetyssä kritiikissä oli pohjaa monessa tapauksessa.

Noilta ajoilta jäänyt mielikuva on onnistunut elämään aina tähän päivään asti. Tai oikeastaan ei tähän päivään, sillä eilen aloitin lukemaan ISWorldin artikkelia "Design Research in Information Systems". Ja sen seurauksena on joutunut hiukan korjaamaan omaa käsitystään design researchista. Onkohan tämä muuten taas yksi niistä termeistä, joille ei ole olemassa suomenkielistä vastinetta? Suunnittelututkimus ei ainakaan olisi ollenkaan paha suomennoksena. Google näyttää vievän lähinnä muotoilua käsitteleville sivuille, kun vastausta yritin hakea.

ISWorldin artikkelin alkupuolella on otsikkona "Can Design Be Research", joten en taida olla ainut, jolla on lähtökohtaisesti skeptinen suhtautuminen aiheeseen. Koko design researchin perusajatus löytyy Owenin tekstistä tehdystä lainauksesta "Knowledge is generated and accumulated through action. Doing something and judging the results is the general model . . . the process is shown as a cycle in which knowledge is used to create works, and works are evaluated to build knowledge". Eli tietämys ja tekeminen ovat erottamattomasti suhteessa toisiinsa. Samaa lähestymistapaa on muuten käytetty knowledge management -tutkimuksessa (tuli tätä kirjoittaessa juuri mieleeni) puhuttaessa Knowledge Work -käsitteestä (Integrating Doing and Thinking in a Work Context näyttäisi olevan mieleen putkahtaneen artikkelin nimi).

Design Researchin tulokset voidaan jakaa viiteen yleiseen kategoriaan:
- Rakenteet (käsitteet)
- Mallit
- Menetelmät
- Toteumat (eng. Instantiations)
- Paremmat teoriat

Eli se, että design research tuloksena olisi aina vain joku "tekaistu ohjelma" voidaan unohtaa. Onhan se ohjelma (tai vastaava) siellä yhtenä kohtana eli toteumana, mutta paljon on muitakin vaihtoehtoja.

Artikkelia lukiessa tuli ahaa-elämys, kun aloin miettiä, kuinka tämä liittyy omiin intresseihini. Työnkuvasta iso osa "ohjelmien tekaisua", joten ehkä design research voisi olla se keino, jolla yhdistää työ ja opinnot paremmin toisiinsa. Positiivista asiassa on sekin, että käsitteelliset yhtymäkohdat knowledge workiin ovat selvät, kun sitä teoriaa olen kuitenkin pohtinut näkökulmaksi omalle työlleni.

Väliin teorioiden kanssa pelatessa tuntuu, että sitä yrittää löytää ne teoriat, jotka istuvat parhaiten siihen tapaan, jolla itse haluaa asiat ajatella. Esim. omalla kohdallani knowledge work oli termi, joka heti miellytti samoin kuin nyt design research.

Ja tämä blogimerkintä ei näköjään tule sisältämään aasinsiltaa, joka yhdistäisi alun ja lopun. Väittävät, että sellainen olisi paremmissa teksteissä tapana. Sen sijaan loppu on tällä kertaa tässä näin.

Ei kommentteja: