8.11.2007

Lisää vaihtoehtoja viitteidenhallintaan

Aiempaa blogiani lukeneet saattavat muistaa, että JabRefista on tullut horistua muutamaan otteeseen. Se on ollut käytössä viitteidenhallintaan aika lailla väikkärin teon alusta alkaen. Tärkeä työkalu ja omat kommentit artikkeleiden kohdalla ovat huonomuistiselle korvamaattomat.

JabRefissa, kuten kaikissa ohjelmissa, on tietenkin omat puutteensa. Viitteiden vienti on usein hankalaa, kun esim. RIS-formaatissa (ScienceDirectin käyttämä formaatti) tarjolla olevat viitetiedot pitää ensin tallentaa kovalevylle tiedostoksi ja sieltä tuoda erikseen JabRefiin. RefWorksin käyttäjät näyttävät pääsevän paljon helpommalla, kun viitteen lisäämiseksi arkistoon on suora toiminto jo artikkelitietokannan sivulla. Olen todennäköisesti dossiili, mutta en vain ole kotonani verkossa sijaitsevan viitearkiston kanssa. Tiedot pitää olla itsellä tallessa (jotta ne voi hukata kokonaan kovalevyn hajotessa) eikä luottaa johonkin osapuoleen, jonka nimeä ei edes tiedä (käsi ylös ken väittää tietävänsä minkä niminen firma tuottaa RefWorks-ohjelmaa).

JabRefin kohdalla hankaluus on, että se on erillinen ohjelma, jolloin artikkeliviitteiden käsittelyssä alt-tab-yhdistelmä on ahkerassa käytössä hypittäessä selaimen ja viitearkiston välillä. Ja Vähemmät tekniset ihmiset todennäköisesti vierastavat mystistä bibtex-sanaa, joka jabrefiin läheisesti liittyy. Tai näin voisi ainakin päätellä kommentista, jonka aiemmin olen saanut: "Latexit ym ovat aivan liian vaikeita muille kuin tietojenkäsittelyn tai matematiikann opiskelijoille."

Tänään tuli vastaan uusi vaihtoehto viitteidenhallintaan, josta löytyy, jos ei muuta, niin ainakin hassu ja kömpelö nimi. Zotero on webbisivujensa mukaan "a free, easy-to-use Firefox extension to help you collect, manage, and cite your research sources". Kokeilla tuota en ole vielä ehtinyt, mutta webbisivujen perusteella sai lupaavan kuvan. Siinä missä JabRef on irrallinen ohjelma toimii Zotero siellä missä artikkeleita metsästetään eli selaimessa. Ja vastineena JabRefin latex/lyx/openoffice-integraatiolle löytyy Zoterosta integraatio Wordiin ja OpenOfficeen (ja bloggaussoftista näytti WordPress-liityntä olevan tarjolla).

Varmasti tulee jossain vaiheessa kokeiltua, onko tuosta työkalusta mihinkään. Yksi keskeinen kysymys on tietenkin, kuinka hyvin saan jabrefissa käsitellyt tiedot siirrettyä uuteen ympäristöön, jos tarvetta tulee. Ainakaan tämän kommentin perusteella se ei mene kuin vettä valaen. Mutta puhunpa vasta sitten enemmän kun tiedän oikeasti asiasta jotain.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse yritin käyttää RefWorksia, mutta se ei oikein tuntunut kätevältä. Olen rekisteröitynyt Connoteaan jo joskus vuosi sitten, mutta tällä viikolla aloin sitä vasta varsinaisesti käyttämään.

Palvelu on del.icio.usin kaltainen, eli perustuu tageihin ja siihen, että artikkelit (tai minkä muun tahansa) voi lisätä suoraan tietokantaan selaimesta. Viitteet ovat siis netissä ja palvelu on Naturen tuottama. Palveluun voi importata ja exportata viitetietoja ja se "tallettaminen" perustuu pääasiassa DOI:n. Käsinkin tiedot voi tarvittaessa syöttää. Itse olen ollut ihan tyytyväinen tähän asti. Tekstinkäsittelyohjelmaan viitteiden siirto ei valitettavasti kunnolla onnistu. Jollain lisäpalikalla saa tiedot Word2007. Connotea on kuitenkin open source ja avoin API, joten lisäpalikoita voisi kuvitella tulevan lisää.

Itseäni miellyttää juuri tagien käyttö ja se on mielestäni kätevä tapa järjestellä tietoa. Vastaava palvelu tageihin perustuva palvelu on CiteULike.

Ph kirjoitti...

Kiitti vinkistä Juha. Connotea oli itselleni uusi tuttavuus, mutta vaikutti ihan pätevältä. Muutamia seikkoja mihin tuommoisessa palvelussa tulee ensimmäiseksi kiinnitettyä huomiota ovat:
- Kuinka avointa toiminta on?
- Kuinka aktiivinen yhteisö / kuinka suuri massa käyttäjiä palvelulla on?

JabRefin kohdalla näyttää olevan niin, että toiminta on kyllä avointa (open source kun on), mutta en tiedä onko käyttäjiä/kehittäjiä tarpeeksi, jotta ohjelmiston kehitys lähtisi kunnolla lentoon. Tämä kuva on postituslistan hiljaisuuden perusteella muodostunut. Tosin kun katsoo versiohistoriaa niin onhan siellä aika paljon muutoksia ihan viime aikoinakin.

Connotea ei ehkä ole ihan yhtä avoin, mutta yhteisön aktiivisuus vaikuttaisi olevan vastaavasti paremmalla tasolla (saa korjata, jos tulkitsin väärin). Se mahdollisuus tässä tietenkin on, että JabRefiin saisi ominaisuuden, jolla synkronisoida tiedot Connotean kanssa. Connoteassa api tätä varten näytti jo olevan tarjolla. Pikainen googletus osoitti, että ainakaan vielä pari kuukautta sitten connotean ja jabrefin välinen tiedon siirto ei ollut kaikkein toimivin.

Kuinka paljon lisäarvoa Connotea pystyy tarjoamaan social bookmarkingilla? Sehän siinä vaikutti olevan yhtenä kantavana ajatuksena. Ehkä en sitä arvoa vain näe, kun en del.ici.ous:iakaan ole tullut käyttäneeksi. Muilta osin uskon JabRefin, Connotean ja varmaan monen muunkin tarjoavan ihan samat peruspalvelut eli viitteiden lisäämiset, muokkaamiset, tagitukset, kommentit jne. Ja käytettävyyden kannalta taas objektiivisa vertailuja on hankala tehdä, koska tulokset riippuvat siitä, miten konetta on tottunut käyttämään ja millaisia muita ohjelmia on käytössä, esimerkiksi viitteiden liittäminen tekstiin.

Itse taidan vielä pitäytyä JabRefin käyttäjänä. Syyt minkä vuoksi uskon JabRefin olevan omalla kohdallani oikea työkalu ovat melko lailla samat kuin vielä vuosi sitten. Hyvä silti tietää muidenkin mahdollisuuksien olemassa olosta.