Confessions of a Science Librarian -blogin pitäjä oli pitänyt esityksen otsikolla Cool Tools for Scholars ja slaidit ovat blogin kautta saatavilla. Aiheena siis webistä löytyvät työkalut/sisällöt, joista voi olla hyötyä akateemisille ihmisille. Listattuna oli monia tuttuja mutta myös monia itselleni uusia sivuja.
11.11.2007
Cool Tools for Scholars
8.11.2007
Lisää vaihtoehtoja viitteidenhallintaan
Aiempaa blogiani lukeneet saattavat muistaa, että JabRefista on tullut horistua muutamaan otteeseen. Se on ollut käytössä viitteidenhallintaan aika lailla väikkärin teon alusta alkaen. Tärkeä työkalu ja omat kommentit artikkeleiden kohdalla ovat huonomuistiselle korvamaattomat.
JabRefissa, kuten kaikissa ohjelmissa, on tietenkin omat puutteensa. Viitteiden vienti on usein hankalaa, kun esim. RIS-formaatissa (ScienceDirectin käyttämä formaatti) tarjolla olevat viitetiedot pitää ensin tallentaa kovalevylle tiedostoksi ja sieltä tuoda erikseen JabRefiin. RefWorksin käyttäjät näyttävät pääsevän paljon helpommalla, kun viitteen lisäämiseksi arkistoon on suora toiminto jo artikkelitietokannan sivulla. Olen todennäköisesti dossiili, mutta en vain ole kotonani verkossa sijaitsevan viitearkiston kanssa. Tiedot pitää olla itsellä tallessa (jotta ne voi hukata kokonaan kovalevyn hajotessa) eikä luottaa johonkin osapuoleen, jonka nimeä ei edes tiedä (käsi ylös ken väittää tietävänsä minkä niminen firma tuottaa RefWorks-ohjelmaa).
JabRefin kohdalla hankaluus on, että se on erillinen ohjelma, jolloin artikkeliviitteiden käsittelyssä alt-tab-yhdistelmä on ahkerassa käytössä hypittäessä selaimen ja viitearkiston välillä. Ja Vähemmät tekniset ihmiset todennäköisesti vierastavat mystistä bibtex-sanaa, joka jabrefiin läheisesti liittyy. Tai näin voisi ainakin päätellä kommentista, jonka aiemmin olen saanut: "Latexit ym ovat aivan liian vaikeita muille kuin tietojenkäsittelyn tai matematiikann opiskelijoille."
Tänään tuli vastaan uusi vaihtoehto viitteidenhallintaan, josta löytyy, jos ei muuta, niin ainakin hassu ja kömpelö nimi. Zotero on webbisivujensa mukaan "a free, easy-to-use Firefox extension to help you collect, manage, and cite your research sources". Kokeilla tuota en ole vielä ehtinyt, mutta webbisivujen perusteella sai lupaavan kuvan. Siinä missä JabRef on irrallinen ohjelma toimii Zotero siellä missä artikkeleita metsästetään eli selaimessa. Ja vastineena JabRefin latex/lyx/openoffice-integraatiolle löytyy Zoterosta integraatio Wordiin ja OpenOfficeen (ja bloggaussoftista näytti WordPress-liityntä olevan tarjolla).
Varmasti tulee jossain vaiheessa kokeiltua, onko tuosta työkalusta mihinkään. Yksi keskeinen kysymys on tietenkin, kuinka hyvin saan jabrefissa käsitellyt tiedot siirrettyä uuteen ympäristöön, jos tarvetta tulee. Ainakaan tämän kommentin perusteella se ei mene kuin vettä valaen. Mutta puhunpa vasta sitten enemmän kun tiedän oikeasti asiasta jotain.
Tunnisteet: Välineet
4.11.2007
3.11.2007
Google ja bloggaaminen
FeedBurnerista kun tuli luovuttua, niin ei ole ollut mitään käsitystä feedin kautta tätä blogia seuraavien määrästä. Satuin tässä eräs päivä tarkistamaan Webmaster Toolsin kautta, josko Google olisi lopultakin saanut sivut indeksoitua (asia, joka tuntuu kestävän uskomattoman kauan). Ei ollut vieläkään, mutta huomasin samalla visiitillä, että työkalujen statistiikkaan oli tullut tieto siitä, kuinka monta kertaa blogin feed on tilattu Googlen lukijoihin (iGoogle, Google Reader, Orkut).
Pikku hiljaa näyttävät Googlen eri palvelut nivoutuvan yhteen ja kattavuus blogin tai webbisivuston ylläpitäjän kannalta on aika hyvä. FeedBurnerin ja Bloggerin yhteensovittaminen toimii paremmin kuin aiemmin (vaikkei omasta mielestäni vieläkään riittävän hyvin), Webmaster Toolsin kautta saa tietoa, kuinka Google sivua käyttää ja Analyticsin kautta sivulla kävijöistä.
Flickr:iä tuli tänään kokeiltua ensimmäistä kertaa ja se puolestaan näyttää kuuluvan Yahoo-leiriin. Yahoo:sta on itsellä hiukan negatiiviset mielikuvat johtuen teknisistä ongelmista käytössä ja siitä, että siihen firmaan on mahdotonta antaa palautetta. Tai ainakaan kerran etsiessäni en millään löytänyt linkkiä tai osoitetta, jonka kautta palautetta voisi antaa.
Kehitys näyttää olevan siinä vaiheessa, että on vuorossa jonkinasteinen jakautuminen leireihin. Sama ilmiöhän toistuu monessa muussakin yhteydessä. Seurauksena yleensä on, että yhden leirin palikat tukevat samaan leiriin kuuluvia palikoita, mutta eivät muiden leirien palikoita (esim. Google ei tarjoa lukumääriä Bloglinesin kautta lukevista). Paikoittain standardit ovat kohtuu hyvällä mallilla (esim. feedit), mutta vaikkapa blogin siirtäminen toiseen palveluun on kyllä käytännössä mahdotonta standardien puuttuessa.
Aiheeseen jollain tapaa liittyen, tuli mielenkiintoinen kommentti vastaan tänään koskien Googlen ja Microsoftin tapoja tarkastella asioita (alkuperäinen teksti löytyy Joel on Software -blogista, vastaan se tuli Michael Nilsenin blogissa) :
A very senior Microsoft developer who moved to Google told me that Google works and thinks at a higher level of abstraction than Microsoft. “Google uses Bayesian filtering the way Microsoft uses the if statement,” he said. That’s true. Google also uses full-text-search-of-the-entire-Internet the way Microsoft uses little tables that list what error IDs correspond to which help text. Look at how Google does spell checking: it’s not based on dictionaries; it’s based on word usage statistics of the entire Internet, which is why Google knows how to correct my name, misspelled, and Microsoft Word doesn’t.
Tunnisteet: Bloggaaminen, Blogi